Uloženie tiel

Uloženie tiel

Příspěvekod Tomy4 » úte 05. kvě 2015 5:04:17

Ahojte potrebujem pomoc,

mám vytvorenú konštrukciu ako zvarenec a v tabuľke prierezov mám vytvorené skupiny rovnakých dielov. Vie mi niekto pomôcť ako dosiahnem aby keď použijem príkaz Uložiť telá aby som neukladal 1 rovnaký diel na viacero názvov ale aby mi to bralo ako skupinu. Pre lepšie poozumenie mám zostavu s viacerími rovnakými dielmy a potrebujem dosiahnuť aby rovnaké diely figurovali pod jedným názvom. Ak dám uložiť telá tak to odomna chce pomenovať každe telo zvlášť a nejde použiť rovnaký názov. Ďakujem :)
Tomy4
 
Příspěvky: 19
Registrován: sob 05. črc 2014 11:57:54

Re: Uloženie tiel

Příspěvekod kohen » úte 05. kvě 2015 6:27:36

Pro modul svařování se vlastnosti jednotlivých profilů ukládají do šablony skici profilu, kterým se potahuje 3D kostra = vlastnosti máš ve skice šablony = mění se pouze použitá délka profilu.
SolidWorks 2013 - 2014
kohen
 
Příspěvky: 452
Registrován: úte 30. pro 2008 19:20:20

Re: Uloženie tiel

Příspěvekod Tomy4 » úte 05. kvě 2015 6:44:54

Nejde mi o profily chcem daný diel tvorený zvarovaním rozdeliť na jednotlivé diely .... každý diel uložiť ako samostatný. Obr.1 Mám Tabuľku prierezov napríklad prvá položka obsahuje 5 rovnakých dielov.
Obr.1.JPG

Použitím príkazu Uložiť tela (pravé tlačidlo na tabuľku prierezov) mi však každý diel berie samostatne ako na obrázku (Telo 94 a Telo 91) sú to rovnaké diely preto ich chcem mať pomenované rovnako ako 1 diel nie ako viac dielov.
Obr.2.JPG


Neviete mi poradiť ako dosiahnuť aby mi to bralo ako 1 diel ? a v zostave by mi to tak bralo ? Ďakujem
Tomy4
 
Příspěvky: 19
Registrován: sob 05. črc 2014 11:57:54

Re: Uloženie tiel

Příspěvekod kohen » úte 05. kvě 2015 12:36:53

Je třeba si uvědomit co vlastně chceš. Pokud chceš sestavu ve které se nachází vícekrát jeden díl = modeluj svařenec jako sestavu. Pokud chceš využít modul svařování = potahovat skicu profilem vlastnosti se mění ve skice.
Výhody sestavy = můžeš používat stejné díly vícekrát, ale při změně rozměrů konstrukce musíš vše předělat a aktualizovat.
Výhody svařence = aktualizuje se automaticky po změně skici. I do svařence můžeš vkládat již hotový díl jako tělo, ale není to příliš praktické.
SolidWorks 2013 - 2014
kohen
 
Příspěvky: 452
Registrován: úte 30. pro 2008 19:20:20

Re: Uloženie tiel

Příspěvekod Tomy4 » stř 06. kvě 2015 7:13:07

Ďakujem za vysvetlenie. Ide o to že kombinujem oceľové konštrukcie spolu s plechmi a ako ste už písali vzniká niekedy problém s ich vkladaním preto som to chcel riešiť tak, že základ by bol riešený pomocou zváranej konštrukcie ktorú prevediem do zostavy a v zostave pridám plechové diely. V prípade že dôjde k zmene jednoducho zmenu prevediem na zváranú konštrukciu a zmeny sa prejavia aj v zostave. Asi som príliš naivný :D
Tomy4
 
Příspěvky: 19
Registrován: sob 05. črc 2014 11:57:54

Re: Uloženie tiel

Příspěvekod jucas » stř 13. kvě 2015 9:31:40

Sice možná trochu pozdě, ale vzhledem k tomu, že řeším něco podobného...

1. Ukládání svařence jako sestavu s rozpoznáním unikátních dílů umí až SWx 2015
http://help.solidworks.com/2015/English/WhatsNew/c_create_assembly_multibody_cutlist.htm
Nicméně netestoval jsem, a je otázka, jestli je funkce v praxi použitelná.

2. Mám zkušenosti se složitějším svařencem (cca 200 dílů, nejde o jednoduchou nosníkovou konstrukci), modelovaný jako vícetělový díl, a rozhodně to nedoporučuji. Automatická aktualizace modelu při změně je sice lákavá, ale iluzorní. Takto vytvořený model totiž není vůbec robustní - např. geometrické reference těl prvků profilu se mění při každé změně profilu (i změna rozměru stejného typu profilu). Všechny prvky které se na ně odkazují jsou potom chybné a je třeba reference ručně opravit. SW nemá použitelné prvky (historie modelu) analýzy geometrie, ani bounding box.
Vkládání dílů do dílu je nejen nepraktické, ale hlavně nespolehlivé - např. problémy s kosmetickými závity, prvek umístnit tělo není schopen správně řešit stupně volnosti a vložený díl vytváří podivné kruhové reference v historii modelu.
Správa rozpisky, resp. uživatelských vlastností těl je podivně naroubována na stávající systém a editace je pro rozsáhlejší model velmi pomalá a těžkopádná.
SW nemá žádné funkce pro generování úprav svarových ploch a funkce definice svarových housenek je tak pracná a nepraktická, že si její rozumné použití nedovedu představit, zvlášt, když i po jednoduché editaci modelu se opět rozpadnou reference.
Mám z toho pocit, že funkce svarku jako vícetělový díl je odladěna na modely cca v rozsahu dema v manuálu, resp. tutorialu. To znamená jednoduché "příhradové" konstrukce, kde vrchol návaznosti geometrie je patka na konci profilu.

3.
Rozumně robustní, spolehlivá a testovaná je asi bohužel jen zdola-nahoru konstruovaná klasická sestava s relativně jednoduchými díly, bez přílišné kombinace funkcí.
jucas
 
Příspěvky: 12
Registrován: stř 11. lis 2009 12:19:57

Re: Uloženie tiel

Příspěvekod Tomy4 » čtv 14. kvě 2015 5:05:28

Dobrý deň,

ďakujem za postrehy. Aby ste boli v obraze pracujem s kombinovanými zvarencami profily + plechy (konštrukcia autobusu). Nakoniec som sa to rozhodol riešiť možno trocha komplikovaným ale do budúcna myslím že jednoduchším spôobom.
Zostavu z profilov som vytvoril pomocou zváranej konštrukcie a jednotlivé diely som následne samostatne uložil ako diely. Z týchto dielov som potom spolu s už aj plechovými vyskladal zostavu. Aby som to upresnil prečo takto. Po aktualizácii zváranej konštrukcie sa mi automatický aktualizujú aj diely ktoré som z nej uložil. Preto ak vytvorím zmenu zmeny sa aktualizujú aj v zostave ak ide o väčšiu zmenu potom si uložím nové diely a jednoducho si ich nanovo vložím do zostavy.

Pracujem v SW 2015 :)
Tomy4
 
Příspěvky: 19
Registrován: sob 05. črc 2014 11:57:54

Re: Uloženie tiel

Příspěvekod kohen » čtv 14. kvě 2015 13:22:09

Pravdou je, že práce pomocí modulu "Svařování" je jednoduchá a rychlá, ale pokud se jedná o reálne modely pro praxi a ne pro ukázky na youtube je obnova modelu dlouhá. Nyní řeším rámy pro obráběcí stroj = u modelu je obnova dlouhá, ale dá se to vydržet, problém nastává u výkresů postupem času jsem se dostal na otevírání výkresu pro svařenec na cca.15-20 min., což je vopruz. Při každé úpravě se výkres neskutečně dlouho obnovuje, připočtěte k tomu PC na síti a můžete si to hodit.
Škoda že již mám vše hotové a jen aktualizuji či upravuji = nechce se mi vše dělat celé znovu. Pokud máte někdo radu jak odlehčit modelu, aby obnova výkresu nebyla na roky dejte vědět. Až bude trochu času zkusil bych sestavu řízenou 3D skicou jestli to bude lepší.
SolidWorks 2013 - 2014
kohen
 
Příspěvky: 452
Registrován: úte 30. pro 2008 19:20:20

Re: Uloženie tiel

Příspěvekod jucas » pát 15. kvě 2015 16:14:06

->Tomy4

Ono asi nic jiného nezbývá, kombinace plechového dílu a vícetělového svařence v jednom díle je přinejlepším cesta jak se zbavit duševního zdraví. Generování profilů v kontextu sestavy přímo nelze. Ovšem komplikace nastane v momentě, kdy je nutné svarek ještě obrobit. To lze řešit bez úplné ztráty asociativity jen přes spletenec konfigurací nebo "virtuální" součástí s prvkem spojení. Obě metody dle mých zkušeností přinášejí problémy s robustností a stabilitou jak asociativity tak celého SW. Také konverze díl <=> sestava je problematická vzhledem k zachování dat mimo vlastní geometrii (referenční geometrie, popisy, kosmetické závity).

Zkoušel jsem několik technik pro tvorbu svarků, jak pomocí vícetěl. dílů tak sestav. Nepodařilo se mě najít dostatečně funkční a robustní řešení. Myslím tím řešení svařovací sestavy + dílů s úpravami pro svar + obrobení svarku se zachováním rozumné asociativity.

-> kohen

15-20 min je docela síla. Jako viníka bych tipoval ten síťový provoz a zkusil otevřít soubor lokálně. Také je otázka jaká je velikost souboru. Vzhledem k tomu že datový formát SW je postaven na binárním COM bastlu od MS, který trpí chronickým bezdůvodným bujením velikosti souborů, tak u větších projektů a častém ukládání v kombinaci se systémem zálohování na serveru dokáže slušně vytížit jak síť tak server.

Pokud je problém v dlouhé obnově modelu, dá se někdy model optimalizovat. Je potřeba udělat analýzu (statistiku) prvků modelu, kde lze zjistit doby řešení jednotlivých prvků. Pak je třeba předělat kritické prvky (typicky např. vytažení k tělům) na rychlejší variantu (použít např. referenční geometrii).
Taky je možné použít zmrazení prvků stromu. Ovšem mě tahle fce rozbíjela model - bezdůvodné chyby obnovy po odmražení a SW padal (v2013). Kritické bylo opět použití konfigurací a prvků vložení a umístnění dílu. To, že je tato funkce standardně vypnutá asi není náhoda.
Co se týká tvorby výkresů, tak u větších často vychází rychlejší vzdát se asociativity a udělat jen pohledy a výkres dodělat v 2D CADu.

Techniky modelování shora-dolů používám, ale narážím na mnoho problémů se SW. Působí to na mě dojmem, že tyto postupy nejsou příliš testované, nebo max. na těch jednoduchých prezentačních demech. Vlastně jsem nikdy neviděl složitější demonstrační projekt. Mimochodem, praktický význam funkce "rozvržení sestavy (layout)" mi dlouhodobě uniká, a soudě podle různých diskuzích na net. fórech nejsem zdaleka sám.
jucas
 
Příspěvky: 12
Registrován: stř 11. lis 2009 12:19:57


Zpět na Svařování

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


cron