Posun křivky po ploše.

Posun křivky po ploše.

Příspěvekod kohen » stř 28. led 2009 9:02:53

Nemáte někdo zkušenosti s posouváním obecné křivky po obecné rovině. Např. mám obecnou rovinu, která je naimportovaná, ve 3D skice promítnu hranu plochy (nebo použiji příkaz složená křivka) a tím získám obecnou křivku na oné ploše. Nakonec bych potřeboval posunout tuto křivku po ploše např. o 10mm. Ve skice jsem objevil, že je možné zobrazit triádu skici a dle helpu možná i něco posunout, ale moc se mi to nedařilo. Také je možné, že tento požadavek je mimo možnosti SW.
Díky za každé info.
SolidWorks 2013 - 2014
kohen
 
Příspěvky: 452
Registrován: úte 30. pro 2008 19:20:20

Re: Posun křivky po ploše.

Příspěvekod alda » čtv 29. led 2009 7:17:13

Křivku bys možná nakonec posunul, ale nebude už ležet na té ploše, budou tam odchylky. Popiš proč a k čemu to potřebuješ udělat, třeba bude existovat nějaká varianta.
SolidWorks 2013
alda
Administrátor
 
Příspěvky: 231
Registrován: čtv 18. pro 2008 14:48:43
Bydliště: Třebíč

Re: Posun křivky po ploše.

Příspěvekod kohen » čtv 29. led 2009 9:49:14

Řešení tohoto problému znám, použiji příkaz Přímkový povrch->+ typ= kolmo k povrchu a odsadím vzniklou plochu, která mi protne původní obecnou plochu = vznikne mi křivka jako průsečík odsazené a obecné plochy. Dotaz jsem poslal spíše po diskuzi s kolegou, který toto řešil v ProE. Pro něj prý posun křivky po obecné ploše není žádný problém, tak jsem chtěl zjistit jak je na tom v této oblasti SW.
SolidWorks 2013 - 2014
kohen
 
Příspěvky: 452
Registrován: úte 30. pro 2008 19:20:20

Re: Posun křivky po ploše.

Příspěvekod Mildo » úte 31. bře 2009 20:45:40

Referenčnou geometriou to náhodou nepôjde? Skôr konkrétny prípad...
...jaký si to udeláš, takový to máš !!!
Mildo
 
Příspěvky: 125
Registrován: úte 31. bře 2009 7:07:22
Bydliště: Maroko

Re: Posun křivky po ploše.

Příspěvekod kohen » stř 03. čer 2009 13:16:26

Tak mne opět dohnal problém s posouváním křivky po ploše. Zkusím podrobně vysvětlit o co jde a v příloze přikládám soubor.
1. Vytvořil jsem si obecnou rovinu v prostoru.
2. Vytvořil jsem 3D skicu + příkaz "splajn na ploše" jsem zhotovil obecnou křivku na mé ploše.
3. Nyní potřebuji vytvořit křivku (splajnu) která bude ležet na mé ploše a bude od první splajny vzdálená např. o 100 mm.
Když vytvořím přímkoý povrch z původní splajny a poté dám odsazený povrch, tak výsledek není to pravé ořechové = odsazená plocha se dost mění.
Budu vděčný za jakýkoli příspěvek díky.
Přílohy
Povrch_1.jpg
Povrch_2.JPG
Povrch_3.jpg
Povrch.SLDPRT
(235.5 KiB) 96 krát
Povrch_4.jpg
Povrch_5.jpg
SolidWorks 2013 - 2014
kohen
 
Příspěvky: 452
Registrován: úte 30. pro 2008 19:20:20

Re: Posun křivky po ploše.

Příspěvekod alda » stř 03. čer 2009 19:43:39

V tomto případě bych to řešil zkopírováním dané plochy. Viz. model a obrázky.

offset_krivky_na_plose.SLDPRT
(214 KiB) 114 krát


offset_krivky_na_plose-01.jpg

offset_krivky_na_plose-02.jpg
SolidWorks 2013
alda
Administrátor
 
Příspěvky: 231
Registrován: čtv 18. pro 2008 14:48:43
Bydliště: Třebíč

Re: Posun křivky po ploše.

Příspěvekod kohen » pát 05. čer 2009 12:08:00

No není to takové jednoduché. Když jsem to zkusil na trochu horším tvaru, tak výsledek je dost odlišný, viz. obr.. Fialová plocha je odsazený povrch o 30mm a žlutá plocha je posunutá kopie o 30mm.
Jde mi o mezeru mezi plochami, viz. přiložené video..
Na ukázce šel problém řešit protože plocha, kterou jsem odsazoval byla jednoduchá a bez problémů. V praxi to vypadá tak, že dostaneš export z catie a při práci se plochy různě prolínají překrývají = SWx nahlásí při odsazování chyba geometrie nebo jinou hlášku proč to nejde. Když ovšem použiješ křivky nemá se ti co prolínat. Bohužel se mi zatím nepodařilo posunout kopírovanou křivku po ploše.

Takže zase je nad čím dumat !!!
Přílohy
offset_krivky_na_plose_2.JPG
SolidWorks 2013 - 2014
kohen
 
Příspěvky: 452
Registrován: úte 30. pro 2008 19:20:20

Re: Posun křivky po ploše.

Příspěvekod alda » stř 10. čer 2009 11:38:50

Myslím, že by křivka šla vygenerovat pomocí některého CAM softwaru. Odkaz na výstup jak taková dráha vypadá je např. zde - http://www.surfware.com/surfcam_design_ ... ocity.aspx
SolidWorks 2013
alda
Administrátor
 
Příspěvky: 231
Registrován: čtv 18. pro 2008 14:48:43
Bydliště: Třebíč

Re: Posun křivky po ploše.

Příspěvekod alda » čtv 11. čer 2009 20:26:34

Tuto funkci umí 3D modelář Rhinoceros. Funkce se jmenuje Offset Curve on Surface.
SolidWorks 2013
alda
Administrátor
 
Příspěvky: 231
Registrován: čtv 18. pro 2008 14:48:43
Bydliště: Třebíč

Re: Posun křivky po ploše.

Příspěvekod kohen » pát 12. čer 2009 7:21:29

Rhinoceros je vyloženě na plochy. Posun křivky po ploše umí i ProE, Catie a NX6, ale to je jiná kategorie CADů (jiná cenová hladina). Zkouším vymyslet něco v SWx. Mám v hlavě nějaké postupy, tak až to vyzkouším dám vědět výsledek.
SolidWorks 2013 - 2014
kohen
 
Příspěvky: 452
Registrován: úte 30. pro 2008 19:20:20


Zpět na Tipy a Triky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


cron