Provázání s Excelem

Provázání s Excelem

Příspěvekod maja1 » úte 02. črc 2013 13:59:24

Dobrý den,
dokázal by mi někdo poradit jak provázat kóty v modelu s excelem? Mělo by to fungovat tak, že vyplním hodnoty v excelu a když otevřu model, tak se mi kóty změní podle něj.
Díky
maja1
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte 26. črc 2011 6:33:20

Re: Provázání s Excelem

Příspěvekod kohen » stř 03. črc 2013 6:17:41

Založ a využij konfigurační tabulku, tj. excelem řídíš kóty modelu. Práce s konfiguracemi + konfigurační tabulka je myslím v základních kurzech přímo v SWx.
SolidWorks 2013 - 2014
kohen
 
Příspěvky: 452
Registrován: úte 30. pro 2008 19:20:20

Re: Provázání s Excelem

Příspěvekod maja1 » pát 05. črc 2013 7:17:48

U konfigurační tabulky, co sem aspoň pochopil, se musí vytvořit několik pevných konfigurací součásti (modelu). To nemohu udělat, protože bych musel mít cca 1 000 000 řádků v excelu.
Pro lepší nastínění ještě popíšu o co se snažím. Vyrábím například atipické okna, která mají pokaždé jinou šířku a výšku. Nachystám si model tak, ať je řízený skicou, kde budu vždy přepisovat jen výšku (cca od 300 - 2500) a šířku (cca 300 - 2500). Rozměry se dělají i po milimetru podle stavebního otvoru. A k dispozici mám programem vygenerovaný excel podle objednávky, kde je pokaždé na stejném místě šířka a výška okna. A chtěl bych, aby po uložení excelu do složky s modelem a následném otevření modelu byly hodnoty kót skicy (šířka, výška) vyplněny podle excelu.
maja1
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte 26. črc 2011 6:33:20

Re: Provázání s Excelem

Příspěvekod kohen » pon 08. črc 2013 11:39:48

V jiném vlákně jsme řešili podobnou věc a to tvorbu katalaogových dílů pomocí maker. Přikládal jsem i video, zkus pohledat. Jinak s makry je to běh na dlouhou trať, protože se jedná o programování ve Visual Basicu.
SolidWorks 2013 - 2014
kohen
 
Příspěvky: 452
Registrován: úte 30. pro 2008 19:20:20

Re: Provázání s Excelem

Příspěvekod maja1 » pon 08. črc 2013 11:48:33

Zkusím pohledat. Třeba tam bude i video. Díky
maja1
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte 26. črc 2011 6:33:20

Re: Provázání s Excelem

Příspěvekod maja1 » pon 08. črc 2013 12:55:02

.... projížděl sem fórum, ale nic podobného sem nenašel :\
maja1
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte 26. črc 2011 6:33:20

Re: Provázání s Excelem

Příspěvekod kohen » pon 08. črc 2013 16:45:08

V sekci sestavy - příspěvek "konfigurace sestavy" zde je ukázka videa.
SolidWorks 2013 - 2014
kohen
 
Příspěvky: 452
Registrován: úte 30. pro 2008 19:20:20

Re: Provázání s Excelem

Příspěvekod jucas » úte 09. črc 2013 11:08:22

Máš 2 možnosti:
1) Buď už zmíněné API SW: Skript ve VBA Excelu na tlačítko v sešitě, který nastaví patřičné parametry. Na webu Solidworks.com v podpoře je tuším příklad, případně Google s dotazem "solidworks excel api vba"

2) Kostrbatě bez VBA a API. Založit konfigurační tabulku s jedním řádkem, a mimo oblast proměnných udělat výpočet s případnými odkazy na jiný sešit, a výsledky provázat (odkazem) s řádkem v oblasti proměnných SW. Po každé změně vstupních hodnot se musí otevřít tabulka v Excelu a obnovit sešit. V SW se objeví patřičná konfigurace - jako jediná s ikonkou Excelu.

Doporučuji první řešení, napojení SW na Excel je podle mě příšerně udělané, pomalé, nespolehlivé a zanechává hromadu OLE balastu v souborech SW.
jucas
 
Příspěvky: 12
Registrován: stř 11. lis 2009 12:19:57

Re: Provázání s Excelem

Příspěvekod maja1 » pon 15. črc 2013 10:07:31

Super, díky. Našel jsem i videa na youtube. Přesně tohle jsem potřeboval. Snad zvládnu i nějaké to makro napsat. Jěště jednou díky :)
maja1
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte 26. črc 2011 6:33:20


Zpět na Tipy a Triky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník